najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Predstavnički dom Kongresa SAD protiv iranskog nuklearnog sporazuma

Većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa glasala je za nacrt teksta kojim se odbacuje iranski nuklearni sporazum postignut 14. jula između šest velikih sila i Irana, saopšteno je večeras u Vašingtonu a prenose svetske agencije.

Republikanac Piter Roskman izjavio je da je 218 od 434 poslanika glasalo za tekst protiv iranskog sporazuma. U Predstavničkom domu republikanci čine većinu s 246 mesta a njih 218 je glasalo protiv sporazuma.

Za sada se još ne zna da li je taj broj glasova dovoljan da se stavi veto na rezoluciju o prihvatanju nuklearnog sporazuma. Američki predsednik Barak Obama računa na podršku svojih demokrata kojih ima 188 u Predstavničkom domu. 

O tome treba da glasa i gornji dom Kongresa – Senat, u kojem većinu takođe čine republikanci.

Američki stejt department zvanično je 19. jula ceo tekst sporazuma o nuklearnom programu Irana predao Kongresu, koji od tog datuma ima 60 dana da o tome raspravlja i glasa.

Konngres, čija se republikanska većina protivi sporazmu, može da usvoji rezoluciju o simboličnom odobravanju ili rezoluciju protivljenja što bi sprečilo američko ukidanje sankcija Iranu.

SAD su obećale da će te sankcije ukinuti ukoliko Iran poštuje sporazum.

Iran i šest svetskih sila zvanično su 14. jula u Beču objavili postizanje istorijskog sporazuma kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike