U trendu

Preko 60 mrtvih u Meksiku, strahuju da ih ima mnogo više, bliži se još jedna opasnost

Policija, vojska i hitne službe su u trci sa vremenom kako bi uspeli da spasu preživele, nakon razornog zemljotresa u Meksiku, koji je za sada odneo 61 život.

Jug Meksika je najteže pogođen, a spasioci traže preživele u ruševinama kuća, crkava i škola, razorenih u zemljotresu jačine 8.1 stepeni po Rihteru.

Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto saopštio je da je 45 osoba izgubilo život u Oahaki, 12 u Kijapasu i četvoro u Tabasku – gde je među mrtvima bilo i dvoje dece – međutim, kako kažu državni zvaničnici, mrtvih bi moglo da bude preko 80, piše AFP.

Vlasti se takođe plaše da bi još jedan zemljotres mogao da usledi u naredna 24 sata od prvog udara.

U međuvremenu, Nacionalni centar za uragane SAD saopštio je da bi uragan Katja, koji pogađa istok Meksika, mogao da izazove bujice i klizišta opasna po život, pogotovo u planinskim terenima. Uragan je eskalirao u drugu kategoriju

Zemljotres se osetio 800 kilometara od epicentra, u prestonici Meksika – Meksiko Sitiju, gde su mnogi stanovnici bežali iz svojih kuća u pidžamama, nakon što su čuli sirene koje upozoravaju na zemljotres.

Zemljotres se smatra najjačim u poslednjih 100 godina, jači čak i od razornog zemljotresa koji je razorio Meksiko Siti 1985. godine.

Meksiko se nalazi na pet tektonskih ploča, što zemlju čini izuzetno pogodnom za zemljotrese.

Uragan Katja ojačao, u Meksiku se očekuje ujutru

Uragan Katja ojačao je i polako se kreće prema maksičkoj obali, a rano ujutru bi trebalo da pogodio kopneni deo Meksika, saopštio je Američki nacionalni centar za uragane (NHC).

Vetrovi uragana Katje su dostigli brzinu od 155 kilometara na sat, čime je on prerastao u uragan druge kategorije, preneo je Rojters.

NHC navodi da bi tokom vikenda, kada je predviđeno da će pogoditi kopno Meksika uragan Katja mogao da dostigne snagu velikog uragana.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike