U trendu

Preminuo ozloglašeni šef Pinočeove tajne službe u Čileu

Genral Manuel Kontreras, bivši šef ozloglašene čileanske tajne službe iz vremena vojne diktature i jedna od najmračnijih ličnosti u istoriji Čilea, preminuo je u bolnici u Santijagu, saopštile su večeras čileanske vlasti.
Nekoliko desetina Čileanaca, među kojima i bivši politički zatvorenici, okupilo se ispred bolnice da „proslave“ smrt Kontrerasa koji nikada nije priznao nijedan svoj zločin.

Manuel Kontreras Sepulveda, osuđen na 529 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti, preminuo je u 87. godini u vojnoj bolnici gde se nalazio od septembra 2014. godine.

U toj istoj bolnici je umro i njegov mentor, diktator Augusto Pinoče u decembru 2006. godine.

Kontreras, koji je u zatvoru od 2005, već godinama je bolovao od raka, dijabetesa i bolesti bubrega.

Njegovi posmrtni ostaci su odmah predati porodici koja ga je i odmah sahranila bez vojnih počasti na komemoraciji privatnog karaktera.

„Preminula je jedna od najmračniji ličnosti u našoj istoriji, čovek koji je bio odgovoran za teške zločine i kršenja ljudskih prava u Čileu“, kratko je saopštila čileanska vlada i dodala da je Kontreras sa sobom „odneo dragocene informacije o rasvetljavanju zločina za vreme diktature“.

​Posle vojnog puča 1973. godine koji je predvodio general Pinoče, Kontreras je ​formirao​ i vodio tajnu službu DINA, i kod protivnika diktature postao najomraženija ličnost posle Pinočea.

Prema zvaničnim izveštajima, tokom diktature od 1973. do 1990. godine, bilo je zatvoreno, mučeno i ubijeno ​više ​40.0​00 ​ljudi.

 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike