Presedan: Severna Koreja čestitala Makronu pobedu

Severna Koreja čestitala je danas Emanuelu Makronu pobedu na predsedničkim izborima u Francuskoj, mada Francuska nema formalne diplomatske odnose s tom nuklearno naoružanom zemljom.

U poruci koju je uputio Kim Jong-nam, koji obavlja ceremonijalnu dužnost šefa severnokorejske države, Pjongjang izražava nadu da će novi francuski predsednik ostvariti „razvoj i prosperitet“, prenosi AFP, pozivajući se na severnokorejsku državnu agenciju KCNA.

Istakavši da bi razvoj njihovih odnosa bio od koristi za narode obe zemlje, Kim je Makronu poželeo „uspeh u njegovom odgovornom radu na razvoju i prosperitetu Francuske“.

Tenzije su proteklih nedelja porasle zbog napora Pjongjanga u razvoju raketa koje mogu da nuklearnu bojevu glavu dobace do kontinentalnog dela SAD, pri čemu Severna Koreja otvoreno preti, a Vašington nagoveštava da su u razmatranju vojne opcije.

Ipak, američki predsednik Donald Tramp je nedavno ublažio stav s tim u vezi, rekavši da bi bio „počastvovan“ da upozna severnokorejskog lidera Kim Džong-una, napominje francuska agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike