U trendu

Pripreme za Božić u rodnom mestu Isusa Hrista

Pripreme za Božić u punom su jeku u Vitlejemu, za koje se veruje da je rodno mesto Isusa Hrista, i u tamošnjim hotelima i prodavanicama očekuje se više turista nego 2015. kada je nasilje zasenilo proslave.

Na trgu Mangeru, pored bazilike Hristovog rođenja, izgrađene na mestu gde je po verovanju rođen Isus, postavljena je velika božićna jela ukrašena dekoracijama boje zlata, prenosi Hina.

Navodi se da se Palestinci fotografišu pored jelke, dok veliki broj turista obilazi grad, udaljen kratkom vožnjom od Jerusalima. Svečanosti u Vitlejemu kulminiraće ponoćnom misom u bazilici Hristovog rođenja. Očekuje se da će tokom praznika desetine hiljada turista posetiti Vitlejem, Jerusalim i Nazaret, kažu turistički radnici.

Izraelsko ministarstvo turizma očekuje oko 120.000 turista, od kojih su polovina hrišćani. U Vitlejemu su svi kreveti bukirani.

„Ove je godine stabilnije i podaci govore o rastu broja turista“, rekao je Sami Kuri, koji vodi lokalni palestinski turistički portal.

Navodi se da je prošle godine talas nasilja između Izraelaca i Palestinaca, koje je buknulo u oktobru 2015, znatno uticalo na broj dolazaka u Svetu Zemlju. Situacija se od tada smirila, ali turisti na putu do Vitlejema svejedno moraju da prođu zid koji razdvaja Izrael od Zapadne obale.

„Ali, dok je ove godine oko Vitlejema mirnije, hrišćani na širem području Bliskog istoka suočeni su sa tragedijom. Dve trećine hrišćana napustilo je Irak i Siriju, posebno Alepo“, rekao je apostolski administrator Jerusalimskog latinskog patrijarhata nadbiskup Pjerbatista Picabala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.