U trendu

Projektili i suzavac na protestu u Nantu protiv Marin Le Pen

Nekoliko francuskih političkih partija, sindikati i krajnje levičarska i antifašistička udruženja organizovali su danas u Nantu protest zbog najavljenog dolaska u taj grad liderke krajnje desnice i kandidatkinje za predsednika Francuske Marin Le Pen, pri čemu su demonstranti gađali projektilima policiju, koja je potom ispalila suzavac.

Demonstranti su, uoči sutrašnjeg mitinga predsednice stranke Nacionalni front u tom gradu, uz jako prisustvo policije mahali transparentima s natpisom „Fašizam neće proći“, javljaju francuski mediji.

„Ovde smo da kažemo Marin Le Pen da uopšte nije dobrodošla na zapadu Francuske, a pogotovu u Nantu. Ovo je zemlja solidarnosti i socijalnog napretka, radničke istorije, i ne želimo ljude koji lažu zaposlene“, kaže Antoni Lemer iz sindikata CGT 44, prenosi „Figaro“.

Oko 2.200 ljudi učestvovalo je u protestu, a tokom incidenata je jedan policajac ranjen, dok su na nekim radnjama razbijeni izlozi.

Centar grada je, inače, zabarikadiran kako bi se prodavnice, banke i autobuske stanice zaštitile od nasilja kojeg su se mnogi pribojavali i pre nego što je protest počeo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.