najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Protest stotina islamskih ekstremista u Islamabadu

Stotine islamskih ekstremista nastavilo je danas proteste u glavnom gradu Pakistana Islambadu zbog pogubljenja čoveka koji je ubio sekularnog guvernera.

Proteste organizuje pakistanska grupa Suni Tahrik. Više od 10.000 demonstranata upalo je u nedelju u Islamabad, kada su oštećene zgrade i autobuske stanice, a danas je, prema rečima lokalnog policijskog zvaničnika Mohamada Kašifa, ostalo njih oko 700. Zbog njihovog protesta mnogi delovi Islamabada danas su blokirani. 

Demonstranti traže da Pakistan strogo primenjuje šerijatski ili islamski zakon, posle pogubljenja vešanjem policajca Mumtaza Kadrija, koji je ubio guvernera Salmana Tasira 2011. godine. Demonstranti takodje traže da se obesi hrišćanka Asja Bibi, koja je optužena za bogohuljenje i koju je guverner Tasir podržavao.
 
Njihovi protesti nastavljeni su i danas iako je pakistanski premijer Navaz Šarif sinoć izdao upozorenje da će se njegova vlada boriti protiv ekstremista. Premijer je ovo izjavio posle samoubilačkog napada na hrišćane okupljene za Uskrs u istočnom pakistanskom gladu Lahoru, u kome je ubijeno 72 ljudi.

Neposredno posle tog samoubilačkog napada u nedelju, otcepljena talibanska grupa koja javno podržava Islamsku državu, preuzela je odgovornost za napad.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike