U trendu

Protesti na Filipinima: „Markos nije bio heroj“

MANILA, 18. novem kako bi obeležili godišnjicu od sahrane diktatora Ferdinanda Markosa, čiji je sin faktički isplivao kao prvi kandidat za predsedničku trku sledeće godine.

„Ovde smo da obavestimo ljude da Markos nije bio heroj. On je bio diktator“, izjavio je aktivista za ljudska prava i bivši poslanik Neri Kolmenares, koji je mučen i zatvoren tokom 14-godišnje vojne vladavine.

Kolmenares i još najmanje stotinu drugih demonstranata stajali su danas na ulazu na groblje za nacionalne heroje, vičući:

„Nikad više, nikada više u vojni položaj“, dok su nosili plakate i ogroman crni transparent sa natpisom „Markos nije heroj“.

Demonstranti su organizovali karavan koji je završio na groblju u prestonici Manili, gde je pre pet godina Markos sahranjen uz vojne počasti, skoro 30 godina nakon njegove smrti na Havajima.

„Nadamo se da će naša poruka ođeknuti širom nacije, jer još jedan Markos želi da se vrati u Malakanang (predsedničku palatu)“, izjavio je Kolmenares, aludirajući na jedinog sina i imenjaka pokojnog diktatora koji se kandiduje za predsednika na izborima sledeće godine.

Tokom Markosovog režima, 70.000 ljudi je zatvoreno, 34.000 je mučeno, a 3.240 ubijeno, prema podacima Amnesti internešnela.

Na hiljade žrtava je dobilo odštetu, za šta su korišćeni milioni sa Markosovih računa u švajcarskim bankama koje je vlada povratila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.