Prvi razgovor Putina i Trampa – spremnost za dijalog

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sinoć telefonom sa novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom, prvi put posle njegove pobede u trci za Belu kuću, i preneo mu spremnost za partnerski dijalog, dok je Tramp rekao da se raduje snažnim odnosima sa Rusijom.

Foto: Beta

Foto: Beta

Putin je, saopštio je Kremlj, izrazio spremnost za partnerske odnose sa novom administracijom Bele kuće „na principima ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i nemešanja u unutrašnje stvari“.

Ruski lider je još jednom čestitao republikancu pobedu na izborima i poželeo mu uspeh u sprovođenju predizbornog programa.

U saopštenju pres-službe ruskog predsdednika, navodi se da su se Putin i Tramp složili da se rusko-americki odnosi nalaze u „izuzetno nezadovoljavajućem stanju“ i založili su se za aktivne zajedničke napore u pravcu njihove normalizacije i vraćanja na put konstruktivne saradnje u širokom spektru pitanja.

Dvojica lidera su se složila da je potrebno uložiti zajedničke napore u borbi protiv međunarodnog terorizma i ekstremizma, a u tom smislu razgovarali su o rešenju krize u Siriji, navodi Kremlj.

Kako se dodaje, u razgovoru je konstatovano da se sledeće godine obeležava 210 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i SAD, što bi trebalo da navede dve strane da se vrate pragmatičnoj, obostrano korisnoj saradnji u interesu obe zemlje, kao i stabilnosti i bezbednosti u svetu.

Putin i Tramp su se dogovorili da nastave telefonske kontakte sa mogućnošću ličnog susreta, preneo je TAS S.

Trampov tim izdao je slično saopštenje u kojem kaže da su dvojica lidera razgovarala „o nizu pitanja, uključujući pretnje i izazove sa kojima se suočavaju SAD i Rusija, kao i o ekonomskim pitanjima i američko-ruskim odnosima“.

Tramp je Putinu rekao i da se raduje „snažnim i trajnim odnosima sa Rusijom i narodom Rusije“, prenosi AP.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar