Putin i Erdogan danas ponovo razgovarali o Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je drugi put za dva dana razgovarao s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom o situaciji u Siriji, temi o kojoj se dve zemlje ne slažu i pored nedavnog bilateralnog približavanja, saopštio je Kremlj.

“Putin i Erdogan su u telefonskom razgovoru razmenili stavove o situaciji u Siriji”, navodi se u kratkom saopštenju Kremlja.

Predsednici Rusije i Turske su juče u prvom razgovoru koji je inicirao Erdogan, takodje razgovarali o Siriji i o koordinaciji napora u borbi protiv terorizma.

Prema turskim izvorima, Erdogan i Putin su juče razgovarali o pogibiji četiri turska vojnika u Siriji u četvrtak, u bombardovanju koje Ankara pripisuje sirijskim vlastima.

“Dvojica lidera su u telefonskom razgovoru razmenili stavove i informacije u napadu u kojem su poginuli turski vojnici na području Al Baba, na severu Sirije”, saopštio je Erdoganov kabinet.

Turska vojska je prvi put, od kada je u avgustu pokrenula vojnu operaciju na severu Sirije, napad na turske vojnike pripisala sirijskim vlastima koje Rusija podržava politički i vojno.

Turska se približila Rusiji posle smirivanja krize u odnosima izazvane time što je pre godinu dana oborila ruski bombarder na sirijsko-turskoj granici.

Iako su se dve zemlje približile, i dalje imaju oprečne stavove o sirijskoj krizi. Ankara podržava sirijske pobunjenike, a Moskva vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada.

(Beta)

Ostavite komentar