U trendu

Pžidač osudio presudu beloruskim opozicionarima

VARŠAVA – Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Marćin Pžidač osudio je danas presudu beloruskim opozicionarima Mariji Kolesnikovoj i Maksimu Znaku.

Kolesnikova i Znak osuđeni su na 11 i 10 godina zatvora, što je dovelo do negodovanja zapadnih zemalja, preneo je Rojters.

„Odluka beloruskih vlasti… zaslužuje čvrstu osudu. Ovo je otvoreno kršenje ljudskih prava i još jedan korak čiji je cilj zastrašivanje beloruskog društva. Ova represija ne bi trebalo da ostane bez odgovora“, napisao je Pžidač na Tviteru.

Visoki čclan opozicionog Koordinacionog saveta Marija Kolesnikova, koja je u pritvoru od prošlog septembra i koju je sud proglasio krivom za pokušaj osvajanja vlasti, stvaranje ekstremističke organizacije i pozivanje na akcije kojima se narušava državna bezbednost, dobila je 11 godina zatvora.

Još jedan od vođa Koordinacionog saveta, advokat Maksim Znak, koji se suočio sa istim optužbama, osuđen je na 10 godina zatvora.

Kolesnikova, koja je pomagala u koordinaciji opozicionih protesta u avgustu 2020. godine nakon predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko, nije želela da napusti državu, iako su je vlasti na to prisiljavale, dodaje američka novinska agencija.

Kada su je, navodno, beloruski tajni agenti doveli do granice sa Ukrajinom prošlog septembra i kako bi je izbacili iz zemlje, ona je pocepala svoj pasoš i vratila se u Belorusiju, kada je i uhapšena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.