U trendu

Referendum u Kataloniji 2017. – bez obzira na zabranu?

Predsednik Katalonije Karlos Puigdemont rekao je danas da će se iduće godine održati referendum o nezavisnosti te severoistočne španske pokrajine, bez obzira što je prošle nedelje španski ustavni sud zabranio njegovo organizovanje.

„Budućnost Katalonije se piše s `D`, početnim slovom reči `Demokratija`“, izjavio je Puigdemont u glavnom katalonskom gradu Barseloni prisustvujući jednom stranačkom događaju.

„Organizovaćemo referendum 2017. Bez greške“, poručio je okupljenim zagovornicima samostalne Katalonije.

Prošle nedelje je ustavni sud u Madridu ponovio kako je organizovanje referenduma nezakonito, kao i da bi organizatori mogli da snose posledice.

Prema ustavu Španije, usvojenom 1978. godine, referendumi se mogu organizovati jedino na nivou čitave zemlje.

Regionalni katalonski parlament, u kojem većinu imaju pobornici otcepljenja, doneo je deklaraciju prema kojoj bi stanovnici Katalonije, verovatno u septembru iduće godine, izašli na biračka mesta, prenosi Hina.

Potpredsednica španske vlade Soraja Saenz de Santamarija, koja je u subotu bila na sastanku u Barseloni, rekla je da katalonska vlada nema mandat za organizovanje referenduma.

„Španska vlada je i vlada Katalonije i Katalonaca. Tu smo kao njihov predstavnik i sagovornik“, dodala je.

Španska vlada desnog centra prošlog meseca je preuzela novi četvorogodišnji mandat i protivi se referendumu koji bi mogao ugroziti celovitost zemlje.

Tri od četiri najveće stranke u španskom parlamentu ne podržavaju nastojanja katalonske vlade i parlamenta, a time i promenu ustava koji bi dozvolio referendum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.