Rekordne temperature u Skandinaviji, Švajcarskoj, Britaniji

STOKHOLM – Rekordne temperature beleže su ovih dana u Skandinaviji, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji.

Lanac supermarketa „K“ u Finskoj, u Helsinkiju, u distriktu Pohjois-Haga, pozvao je 100 potrošača da spavaju u njihovim prodavnicama koje imaju er kondišen, preneo je Rojters.

Prosečna temperatura u Finskoj u avgustu iznosi 19 stepeni, pa veoma mali broj ljudi ima er kondišen u svojim kućama, a ovih dana dostižu 30 Celzijusovih stepeni,

U Švedskoj je na snazi upozorenje za postojanje velikog rizika od izbijanja šumskih požara zbog visokih temperatura tokom predstojećeg vikenda.

Jul je bio mesec sa rekordno visokim temeparturama u Švedskoj u kojoj je zajedno sa Poljskom, na obe strane Baltičkog mora, izdato upozorenje protiv plivanja zbog pojave toksičnih algi usled visokih temperatura.

U Švajcarskoj železnica je zabeležila povećan broj putnika, jer su stanovnici potražili spas od vrućina u Alpima.

Zbog visokih temperatura u toj zemlji vojničima je dozvoljeno da budu u šorcevima i majicama sa kratkim rukavima, umesto u uniformama.

Neobično dugo i toplo leto u Velikoj Britaniji odrazilo se na cveće u toj zemlji, tako da lancu supermarketa „Morisons“ prodaju cveće koje se nije u potpunosti dobro razvilo, preneo je AP.

Britanska meteorološka služba saopštila je da je jul ove godine bio treći najtopliji u više od prethodnih 100 godina, a temepratura je i dalje visoka, pa se tako na jugu Britanije danas očekuje 30 stepeni.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike