U trendu

Rekordne temperature u Skandinaviji, Ć vajcarskoj, Britaniji

STOKHOLM – Rekordne temperature beleĆŸe su ovih dana u Skandinaviji, Ć vajcarskoj, Velikoj Britaniji.

Lanac supermarketa „K“ u Finskoj, u Helsinkiju, u distriktu Pohjois-Haga, pozvao je 100 potroĆĄača da spavaju u njihovim prodavnicama koje imaju er kondiĆĄen, preneo je Rojters.

Prosečna temperatura u Finskoj u avgustu iznosi 19 stepeni, pa veoma mali broj ljudi ima er kondiĆĄen u svojim kućama, a ovih dana dostiĆŸu 30 Celzijusovih stepeni,

U Ć vedskoj je na snazi upozorenje za postojanje velikog rizika od izbijanja ĆĄumskih poĆŸara zbog visokih temperatura tokom predstojećeg vikenda.

Jul je bio mesec sa rekordno visokim temeparturama u Ơvedskoj u kojoj je zajedno sa Poljskom, na obe strane Baltičkog mora, izdato upozorenje protiv plivanja zbog pojave toksičnih algi usled visokih temperatura.

U Ć vajcarskoj ĆŸeleznica je zabeleĆŸila povećan broj putnika, jer su stanovnici potraĆŸili spas od vrućina u Alpima.

Zbog visokih temperatura u toj zemlji vojničima je dozvoljeno da budu u ơorcevima i majicama sa kratkim rukavima, umesto u uniformama.

Neobično dugo i toplo leto u Velikoj Britaniji odrazilo se na cveće u toj zemlji, tako da lancu supermarketa „Morisons“ prodaju cveće koje se nije u potpunosti dobro razvilo, preneo je AP.

Britanska meteoroloĆĄka sluĆŸba saopĆĄtila je da je jul ove godine bio treći najtopliji u viĆĄe od prethodnih 100 godina, a temepratura je i dalje visoka, pa se tako na jugu Britanije danas očekuje 30 stepeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.