U trendu

Republikanci skandalizovani izjavama Trampa posle razgovora s Putinom

Američki republikanski članovi Kongresa oštro su kritikovali danas izjave predsednika SAD Donalda Trampa posle razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ocenivši da nije branio američke interese.

„Predsednik Tramp je propustio šansu da Rusiju direktno optuži za mešanje u izbore 2016. godine i da uputi strogo upozorenje oko budućih izbora“, rekao je senator Lindzi Grejam preko Tvitera posle zajedničke konferencije za novinare Trampa i Putina u Helsinkiju.

Grejam je rekao da će Trampov odgovor Rusija smatrati kao znak slabosti.

Drugi republikanski senator koji češće kritikuje Trampa, Džef Flejk je rekao da su Trampove izjave „sramota“.

„Nikad ne bih pomislio da ću videti našeg američkog predsednika da stoji pored ruskog predsednika i da dovodi u pitanje SAD za rusku agresiju“, napisao je on.

Brojni demokratski poslanici takodje su osudili Trampove izjave.

„Donald Tramp je imao priliku da se suprotstavi Putinu. Danas manje od 72 sata od kada je ministarstvo pravde optužilo 12 novih ruskih zvaničnika za (hakerski) napad na izbore 2016, on optužuje za to obe zemlje“, rekla je vodja opozicije u Predstavničkom domu američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Predstsavnik Džimi Gomez je rekao da Tramp nastavlja da prodaje SAD Putinu i Rusiji, „ne uspeti da braniš SAD je na granici izdaje“, rekao je Gomez.

Tramp je rekao da je istraga specijalnog tužioca Roberta Mulera o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. bila „katastrofa“ za SAD i da je doprinela razdvajanju dve zemlje. Ponovio je da nije bilo nikakvog dosluha izmedju njegovog izbornog štaba i Rusa i da je on pobedio na izborima na potpuno fer način.

On je rekao da mu je Putin vrlo čvrsto negirao da je bilo ikakvog mešanja u američke izbore.

Upitan na konferenciji za novinare da li optužuje Rusiju za loše veze izmedju dve zemlje Tramp je odgovorio: „Smatram obe zemlje odgovornim. Mislim da su SAD bile glupe“ zbog sprovodjenja te istrage.

Bivši šef CIA Džon Brenan, na tom mestu od 2013. do 2017, ocenio je da je ponašanje Trampa u Helsinkiju bilo „ništa manje od akta izdaje“.

„Ne samo da su Trampove reči bile imbecilne nego je potpuno u Putinovim rukama. Republikanci patriote gde ste“, napisao je Brenan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar