Rešen spor, Konte može da postane lider Pokreta 5 zvezdica

RIM – Italijanska partija „Pokret 5 zvezdica“ rešila je interni pravni spor, otvorivši put da bivši premijer Đuzepe Konte postane lider te podeljene stranke.

Konte je pristao da stane na čelo partije nakon što je njegova koaliciona vlada pala u februaru, ali su ti planovi odloženi zbog žestokog spora sa firmom koja obezbeđuje stranačku internet platformu, prenosi Rojters.

Kompanija „Ruso asocijacija“ navela je da su mnogi parlamentarci iz redova Pokreta 5 zvezdica odbili da izdvoje deo svojih primanja kako bi se platilo održavanje platforme.

Zauzvrat ta firma je odbila da preda podatke o identitetu članova stranke, čime je onemogućila da Konte bude formalno izglasan za njenog lidera i politički paralisala rad pokreta.

„Sa čekanjem i odlaganjem je gotovo… najzad smo došli do podataka o članstvu i postigli dogovor sa Ruso asocijacijom“, napisao je na Fejsbuku Konte, dodajući da će Pokret 5 zvezdica namiriti dugovanja toj firmi.

Pokret 5 zvezdica je najveća partija u italijanskom parlamentu zahvaljujući svom trijumfu na izborima 2018. kada je osvojila 32 odsto glasova, ali od tada je njena popularnost oslabljena zbog promena u politici i unutrašnjih sporenja.

Pokret sada ima podršku od oko 16 odsto glasača, što je čini četvrtom najvećom partijom u Italiji, ali je i dalje samo pet procenata iza desničarske Lige za sever, najpopularnije grupacije na italijanskoj političkoj sceni, navodi Rojters.

„U narednim danima, biće obelodanjen naš politički projekat“, naveo je Konte koji želi da partiji pruži tradicionalniji i umereniji imidž kao deo napora da formira stabilan savez sa Demokratskom partijom levog centra, navodi Rojters.

Konte je najpopularniji političar u Italiji posle Marija Dragija, bivšeg guvernera Centralne banke, koji ga je zamenio na mestu premijera.

Ovog meseca Pokret 5 zvezdica održaće onlajn glasanje članstva putem nove veb platforme kako bi izabrali lidera, naveo je Konte.

On je dodao da će zaštita životne sredine i borba protiv nejednakosti biti među vodećim principima obnovljenog Pokreta.

Za sada nije jasno da li će se neko pojaviti kao protivkandidat Konteu, ali njegov izbor se u svakom slučaju smatra kao formalnost, navodi Rojters.

Ministar spoljnih poslova i bivši lider Pokreta Luiđi di Majo pozvao je članove stranke da stanu iza Kontea.

„Ujedinjeni možemo da učinimo još mnogo korisnih stvari za Italijane“, rekao je Di Majo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.