U trendu

Rojters: Pred Sunakom brojni izazovi, kriza, podele. . .

LONDON – Riši Sunak je treći britanski premijer za dva meseca koji pred sobom ima zadatak da se izbori sa rastućom ekonomskom krizom, sukobom u vladajućoj Konzervativnoj partiji i duboko podeljenom zemljom, što predstavlja najveće izazove za svakog novog lidera, ocenio je Rojters.

Sunak (42), koji je radio za investicionu banku Goldman Saks i dva investiciona hedž fonda, na funkciji premijera tražiće načine da okonča sukobe u Vestminsteru unutar Konzervativne partije između pristalica ultrakonzervatizma i onih naklonjenih desnici, a koji su doveli do povlačenja investitora, napominje agencija.
Sunak je u ponedeljak izjavio da su sada potrebni stabilnost i jedinstvo i da će njegov glavni prioritet biti da ujedini Konzervativnu partiju sa britanskim narodom.

Boris Džonson je podneo ostavku na mestu lidera konzervativaca u julu usred pobune unutar stranke izazvane višemesečnim skandalima.

Džonsonova kancelarija je tada demantovala da vodi kampanju protiv Sunaka, čija je ostavka na mesto ministra finansija pomogla da se okonča premijerova vladavina, podseća britanska agencija.

Kako se navodi u tekstu, Sunak će morati da sprovede duboke rezove da bi popunio manjak u javnim finansijama procenjen na 45 milijardi dolara, rešio problem visokih kamatnih stopa i donese šestomesečni program pomoći građanima za plaćanje računa za energente.

Dok su ostali kandidati konzervativaca davali obećanja o smanjenju poreza, Sunak je pozvao na oprez, rekavši da su zemlji potrebni poštenje i odgovornost, a ne bajke da bi rešila ekonomske probleme, podsetila je britanska agencija.

Popularnost Konzervativne partije opada i to će dovesti do mogućeg suočavanja Sunaka sa sve brojnijim zahtevima za održavanje izbora, ukoliko se bude suviše udaljio od političkog programa na osnovu kojeg su konzervativci pobedili 2019. kada se lider Boris Džonson založio za povećanje investiranja, ocenio je Rojters.

Kako je navela agencija, ekonomisti i investitori ocenili su da će izbor Sunaka za premijera stabilizovati previranja na tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar