U trendu

Rusija će vojno reagovati ako džihadisti pređu u Siriju

Moskva će preduzeti vojne mere ukoliko džihadisti takozvane Islamske države (IS) budu prelazili iz Mosula u Siriju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je napomenuo da su iračke snage uz podršku koalicije predvođene SAD opkolile grad, ali ne potpuno.

„Ne znam zašto. Možda jednostavno nisu uspeli. Nadamo se da nisu uspeli, a ne da nisu hteli“, rekao je Lavrov.

On je istakao da potoji opasnost da IS sada tim preostalim „koridorom“ pređe iz Mosula u Siriju.

„Mi ćemo naravno pratiti situaciju i donositi i političke i vojne odluke ukoliko se to dogodi i ako se dodatne jedinice IS pojave u Siriji gde smo vojno prisutni na zahtev legitimne vlade“, istakao je on.

Moskva se nada da će „koalicija predvođena SAD uključena u ofanzivu na Mosul obratiti na to pažnju“, dodao je on.

Sirijska vojska: SAD će dopustiti IS da pobegne iz Mosula

Sirijska vojska je danas optužila koaliciju na čelu sa SAD da planira da dopusti borcima samozvane Islamske države da pobegnu iz iračkog grada Mosula preko sirijske granice, navodeći da će se suprotstaviti tom pokušaju svim snagama.

U saopštenju komande sirijske vojske se navodi da plan koalicije obuhvata obezbeđivanje puteva i sigurnih prolaza u Siriju, kako bi se omogućilo džihadistima da konsoliduju svoje prisustvo i kreiraju „novu realnost na bojnom polju“ na istoku Sirije, preneo je Rojters.

„Svaki pokušaj prelaska granice predstavlja napad na suverenitet Sirije i suprotstavićemo im se svim raspoloživim snagama“, ističe sirijska vojska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.