U trendu

Rusija i SAD razmenile zatvorenike

Bivši američki marinac Trevor Rid, osuđen na devet godina zatvora u Rusiji zbog nasilja, razmenjen je danas za ruskog pilota zatvorenog u Sjedinjenim Državama od 2010. godine, a razmena je podsećala na „Hladni rat“.

Posle dugih pregovora, Trevor Rid je razmenjen za ruskog državljanina Konstantina Jarošenka, osuđenog na 20 godina zatvora pred američkim sudom 2011. godine, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da mora da donese „teške odluke“ da bi obezbedio oslobađanje bivšeg vojnika.

„Njegov bezbedan povratak je svedočanstvo prioriteta koje moja administracija stavlja na repatrijaciju Amerikanaca koji su držani kao taoci i nezakonito zatočeni u inostranstvu“, rekao je on.

Ruska televizija emitovala je snimak Trevora Rida, obučenog u crno i sa velikom torbom, kako ulazi u avion.

Njegov otac Džoi Rid rekao je za američki televizijski kanal Si-En-En da je bivši vojnik ove nedelje doveden u Moskvu i potom ukrcan u avion za Tursku.

Tamo se „američki avion zaustavio pored ruskog aviona i naterali su dva zatvorenika da pređu u isto vreme, kao u filmovima“, rekao je on.

Trevor Rid (30) osuđen je u julu 2020. na devet godina zatvora zbog toga što je pijan napao dvojicu policajaca pozvanih zbog bučne zabave u Moskvi. On je negirao napad i osudio „političku“ aferu nastalu zbog rusko-američkih tenzija.

Konstantina Jarošenka su u maju 2010. u Liberiji uhapsili agenti američke tajne službe. Optužen za trgovinu drogom povezanu s ustanicima u Kolumbiji, odveden je u Sjedinjene Države i osuđen na 20 godina zatvora.

Ova razmena zatvorenika nema uticaja na odnose dve zemlje, smatra jedan američki zvaničnik.

Zatvoren u kaznenoj koloniji u Mordoviji, 500 kilometara istočno od Moskve, Trevor Rid je stupio u štrajk glađu u novembru 2021. u znak protesta zbog tamošnjih uslova.

Njegov advokat Sergej Nikitenkov tvrdio je da je više puta stavljen u samicu i da mu uprava zatvora nije davala pisma koja je dobijao. On nije tražio predsedničko pomilovanje, rekao je Nikitenkov novinskoj agenciji Interfaks.

Ruski advokat Konstantina Jarošenka, Aleksej Tarasov, opisao je njegovo puštanje na slobodu kao „uskršnje čudo“ dodajući da se o razmeni pregovaralo „veoma dugo“ i da je zdravlje 50-godišnjeg pilota slabo.

Ruska televizija je emitovala slike emotivnog susreta Jarošenka s njegovom suprugom Viktorijom i njihovom ćerkom Jekaterinom na moskovskom aerodromu.

Od osude Jarošenka u Sjedinjenim Državama, Moskva je „stalno preduzimala mere za njegovo oslobađanje“, podvuklo je u sredu Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u saopštenju, kvalifikujući njegov povratak u Rusiju kao „pobedu pravde“.

Džozef Bajden je obećao da će učiniti sve da se oslobodi Trevor Rid i drugi Amerikanci koji su „pogrešno pritvoreni“ u Rusiji, a mogućnost razmene zatvorenika redovno se pominjala, posebno pre sastanka američkog predsednika i Vladimira Putina u Ženevi u junu 2021.

Šef ruske države tada je bio otvoren za takvu mogućnost, dodajući da ima „ceo spisak“ Rusa u američkim zatvorima.

Među najčešće spominjanim je Pol Vilan, Amerikanac osuđen na 16 godina zatvora zbog špijunaže, a tvrdi da je nevin. Na ruskoj strani je čuveni trgovac oružjem Viktor Bout, uhapšen u Tajlandu 2008. godine i izdržava 25-godišnju zatvorsku kaznu u Sjedinjenim Državama.

Razmene zarobljenika bile su česte između Moskve i Zapada sve do kraja „Hladnog rata“ 1991. godine i nikada nisu potpuno prestale, posebno od dolaska na vrh vlasti 2000. Vladimira Putina.

Najčešće se tiču špijuna, kao 2010. godine kada je deset članova ruske mreže – ilegalnih agenata koji deluju pod lažnim američkim identitetom, koje je uhapsio FBI razmenjeno za dvojicu Rusa koji rade za CIA i britanske službe i jednog istraživača.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar