U trendu

Rusija kupuje opremu za razbijanje demonstracija

MOSKVA – Ruska opozicija najavila veliki protest u znak podrške uhapšenom opozicionaru Alekseju Navaljnom, a datum njegovog održavanja objaviće kada se prijavi 500.000 ljudi, javlja Rojters.

Agencija navodi da su pristalice Navaljnog, koje su tokom zime održali tri protesta, koje su ruske vlasti proglasile nezakonitim i obećale da će ih razbiti, saopštile da se do sada za nove demonstracije registrovalo oko 370.000 ljudi.

Navaljni (44) je uhapšen 17. januara po povratku iz Nemačke, gde je proveo pet meseci oporavljajući se od navodnog trovanja nervnim agensima za koje krivi Kremlj.

Ruske vlasti su odbacile optužbe.

U martu, Navaljni je osuđen na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne tokom oporavka u Nemačkoj.

Kazna je proistekla iz osudujuće presude za proneveru iz 2014. godine koju je Navaljni odbacio kao fabrikovanu i za koju je Evropski sud za ljudska prava presudio da je nezakonita.

Rojters javlja i da je Rusija objavila tendere za kupovinu opreme za razbijanje demonstracija i zaštitne policijske opreme.

U tenderu Ministarstva unutrašnjih poslova, objavljenom 30. marta, govori se o kupovini više od 2.000 policijskih kompleta za borbu protiv nereda vrednih oko 239 miliona rubalja (3,15 miliona dolara). Svaki komplet uključuje pancir, kacigu i štitnike za noge.

Ministarstvo je, takođe, objavilo tendere za kupovinu 1.625 zaštitnih kompleta, 200 kaciga i više od 400 neprobojnih prsluka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.