U trendu

Rusija tvrdi da je pozar u Zaporozju provokacija Ukrajine

MOSKVA – Rusko ministarstvo odbrane danas je za napad na nuklearnu elektranu u Zaporožju optužilo ukrajinske sabotere, nazivajući akciju „monstruoznom provokacijom“.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je Kijev pokušao da izazove provokaciju u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koji je, kako rusko ministarstvo tvrdi, 28. februara zauzela ruska vojska, prenela je agencija RIA Novosti.

Dok je ruska Nacionalna garda patrolirala zemljištem koje pripada nuklearnoj elektrani, napala ju je ukrajinska diverzantska grupa, navode iz Moskve.

Rusko ministarstvo ističe da su ruske snage još 28. februara preuzele kontrolu nad mestom Energodar (nalazi se u blizini Zaporožja) i samom nuklearkom, a da su pripadnici Nacionalne garde Ukrajine, koji su čuvali nuklearku, napustili objekat još pre dolaska ruske vojske.

Portparol ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenko je rekao da je, kako bi se isprovocirala uzvratna vatra po zgradi, sa prozora nekoliko spratova zgrade Centra za obuku, koji se nalazi van kruga elektrane, na pripadnike Nacionalne garde Rusije otvorena jaka paljba iz malokalibarskog oružja.

Navodi se da ruske patrole streljačkim naoružanjem odgovorile na napad i da su oni (saboteri), napuštajući zgradu, izazvali požar.

Požar je ugašen i nuklearka normalno radi.

Konašenko tvrdi da je provokacija organizovana sa ciljem da Rusija bude optužena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.