U trendu

SAD i Evropljani poozivaju Iran da nastavi da dozvoljava inspekcije nuklearnih postrojenja

 Vodeći zvaničnici SAD i Evrope pozvali su danas Iran da nastavi da dozvoljava inspekcije nuklearne agencije UN da bi spasao nuklearni sporazum iz 2015. Teherana i svetskih sila i da smiri globalne tenzije oko iranskih atomskih ambicija.

Ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke, Britanije sastali su se danas u Parizu da razgovaraju o bezbednosti u Iranu i regionu, a američki državni sekretar Entoni Blinken im se pridružio preko video konferencije.

Iran je saopštio da će zaustaviti deo inspekcija koje Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sprovodi u njegovim nuklearnim postrojenjima iduće nedelje ako Zapad ne sprovede sopstvene obaveze preuzete prema dogovoru iz 2015.

Taj sporazum se raspada od kada je bivši predsednik SAD Donald Tramp povukao Ameriku iz njega 2018.

Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas upozorio je da se Iran „igra sa vatrom“ i da bi mogao da ugrozi napore koji se ulažu da se SAD vrati medju potpisnice sporazuma sada kada Tramp nije više predsednik.

„Mi smo održavali ovaj sporazum u životu poslednjih godina i sada se radi o tome da se SAD podrže da se vrate nazad u sporazum“, rekao je Mas novinarima u Parizu.

On je rekao da mere koje su preduzete u Teheranu i koje bi mogle da budu preduzete narednih dana uopšte ne pomažu, da ugrožavaju povratak Amerikanaca medju potpisnike sporazuma.

„Što se više pritiska vrši to će politički biti teže naći rešenje“, rekao je Mas.

Cilj sporazuma je da se spreči Iran da razvije nukelarnu bombu, za koju Teheran insistira da ne želi da napravi. Teheran koristi svoje kršenje sporazuma da izvrši pritisak na preostale potpisnice Francusku, Nemačku, Britaniju, Rusiju i Kinu da daju Iranu više podsticaja da nadoknade posledice sankcija koje je Trampova administracija ponovo uvela posle povlačenja iz sporazuma.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel razgovarali su sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem ove nedelje da pokušaju da okončaju političku blokadu.

Šef IAEA treba da otputuje u Iran ovog vikenda da bi našao rešenje kojim bi se omogućilo agenciji da nastavi inspekcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.