U trendu

SAD motri na znake stranog mešanja u izbore za Kongres

VAÅ INGTON – Američka vlada motri na znake eventualnog stranog uplitanja u predstojeće izbore za Kongres i spremna je da sankcioniÅ¡e bilo koju kompaniju ili pojedinca koji bi bili umeÅ¡ani u takvu aktivnost, rekao je danas visoki obaveÅ¡tajni zvaničnik.

„I dalje smo zabrinuti zbog meÅ¡anja Rusije, Kine i Irana“, rekao je isti, neimenovani zvaničnik u telefonskoj izjavi novinarima o planovima federalne vlade da pomogne u obezbeđivanju izbora koji će biti odrÅŸani 6. novembra, prenosi Rojters.

Američki zvaničnik nije pruÅŸio detalje o određenim metama stranog uticaja, ali je rekao da je obaveÅ¡tajna zajednica spremna da identifikuje pojedince koji se meÅ¡aju u glasački proces.

Zvaničnici su, tokom telefonske konferencije za novinare, rekli da će FBI, Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnje bezbednosti i obaveštavanja doprineti naporima u cilju osujećivanja digitalnih napada na izborni proces.

Bela kuća će, naveli su, koordinisati s tim sluÅŸbama posredstvom svog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ministarstvo pravde planira i da na dan izbora uspostavi „komandno mesto za meÅ¡anje u izbore“ kako bi pomoglo da FBI brzo komunicira sa svojim različitim ispostavama na terenu po zemlji, rekao je drugi visoki zvaničnik američke administracije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.