U trendu

SAD o napadu u Kabulu: Nulta tolerancija za one koji podržavaju talibane

Sjedinjene Američke Države su osudile današnji „bezumni napad“ kolima hitne pomoći natovarenim eksplozivom, sa 95 žrtava u Kabulu, i ukazale da „neće imati tolerancije prema onima koji podržavaju ili nude utočište terorističkim grupama“.

„Sve zemlje koje podržavaju mir u Avganistanu su dužne da preduzmu odlučnu akciju da se okonča kampanja nasilja talibana“ koji tvrde da su oni danas izveli taj napad, izjavio je američki državni sekretar Reks Tilerson.

Mada on nije pomenuo nijednu zemlju, Vašington sve jače optužuje Pakistanu za povezanost s pobunjeničkim grupama u susednom Avganistanu – talibanima i njihovim saveznicima.

Predsednik Donald Tramp je početkom januara osudio Islamabad zbog „laži“ i „obmana“ o borbi protiv terorizma, a SAD su od tada pretile da će obustaviti dve milijarde dolara pomoći Pakistanu.

Eksplozija kola hitne pomoći, pretvorenih u automobil-bombu u centru Kabula posejala je strah i opustošila jedan od najživljh delova glavnog grada Avganistana.

„To što su talibani upotrebili kola hitne pomoći kao oružje za napad na civile je čin nehumanog nepoštovanja Avganistanaca i svih koji rade za mir u toj zemlji, a to je i kršenje najosnovnijih medjunarodnih pravila“, rekao je Tilerson.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.