U trendu

SAD i Saudijska Arabija potpisale sporazume vredne 380 milijardi dolara

Američki predsednik Donald Tramp i saudijski kralj Salman potpisali su danas niz sporazuma vrednosti više od 380 milijardi dolara koji će biti realizovani u narednih deset godina.

Prvog dana posete rampa Saudijskoj Arabiji dogovorena je prodaja američkog oruzja vrednog skoro 110 milijardi dolara tom kraljevstvu koje je tradicionalni saveznik Vašingtona, saopštila je Bela kuća.

„Ovaj paket odbrambene opreme i usluga predstavlja podršku dugoročnoj bezbednosti Saudijske Arabije i Zalivskog regiona u svetlu iranskih pretnji“, naveo je neimenovani zvaničnik Trampove administracije, prenosi AFP.

On je dodao da će ovom prodajom biti poboljšana saudijska „mogućnost da doprinese antiterorističkim operacijama širom regiona, čime će se smanjiti teret koji se nalazi na vojsci SAD u obavljanju ovih operacija“.

AP je juče u najavi ovog dogovora Vašingtona i Rijada naveo da su u tom paketu tenkovi, bojni brodovi, sistemi raketne odbrane, radarska i komunikaciona kao i tehnologija sajber bezbednosti.

Veći deo paketa odnosi se na ono što su SAD obećale Saudijcima pre dolaska Trampa na vlast.

AP je naveo da je Trampova administracija juče informisala američki Kongres i da će prodati 500 miliona dolara vrednu isporuku precizno vođene municije Saudijskoj Arabiji.

Stejt department je naveo da će municija poboljšati mogućnosti gađanja saudijske vojske, posebno u Jemenu gde je kritikovana zbog civilnih žrtava u borbi protiv pobunjenika koje podržava Iran.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike