najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

SAD: Upozoravali smo Saudijce na posledice pogubljenja

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su upozoravale Saudijsku Arabiju na moguće posledice masovnih pogubljenja, naročito pogubljenja istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimra.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest je juče rekao da SAD osuđuju svaku zemlju koja sprovodi masovna pogubljenja i upozorio da spor između Teherana i Rijada može da oteža postizanje mirovnog rešenja za Siriju.

„Američki zvaničnici su izražavali zabrinutost direktno saudijskim zvaničnicima o potencijalnim štetnim posledicama pogubljenja i masovnih egzekucija, a naročito pogubljenja šiitskog sveštenika Nimr al Nimra. Tu zabrinutost smo preneli Saudijcima unapred i ona je nažalost bila opravdana“, rekao je Ernest, prenosi Rojters.

On je, takođe, podsetio da su SAD i ranije postavljale pitanja o stanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, te da su o tome razgovarali i predsednik Barak Obama i saudijski kralj Salman.

Portparol Bele kuće je istakao da su SAD zabrinute zbog novonastale situacije i da Vašington želi da Iran i Saudijska Arabija pokažu uzdržanost.

On je naglasio da je u interesu Rijada i Teherana, koji učestvuju u pregovorima u Beču, da nastave rad na pronalaženju političkog rešenja za Siriju.

Stejt department je takođe zatražio od Saudijske Arabije i Irana da ne dozvole da njihov diplomatski spor ugrozi pregovore o okončanju konflikta u Siriji.

„SAD su zabrinute zbog povećanja tenzija na Bliskom istoku… nakon nedavnih pogubljenja u Saudijskoj Arabiji, napada na saudijska diplomatska predstavništva u Iranu i prekidanja diplomatskih odnosa više zemalja sa Iranom“, rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike