Salvini: Ne želimo nesuglasice, ali FR da reši sporna pitanja

RIM – Mateo Salvini, potpredsednik vlade Italije, izjavio je danas da vlada Italije ne želi nesuglasice sa Francuskom, dodajući da će se rado sastati sa predsednikom Emanuelom Makronom u cilju razrešenja skorašnjih tenzija između dve zemlje.

Francuska je odlučila da povuče svog ambasadora iz Italije na konsultacije, za šta su direktan povod bile „provokacije“ italijanskog vicepremijera Di Maja koji je u utorak na Tviteru objavio da je s poslanikom Pokreta pet zvezdica Alesandrom Di Batistom „skoknuo“ do Francuske kako bi se sastali sa „vođom ‘žutih prsluka’ Kristofom Šalensonom i kandidatima na izborima za Evropski parlament liste RIC Ingrid Levavaser“, preneo je Rojters.

Iz Ke d’Orseja je ovaj njegov potez juče ocenjen kao „neprihvatljiva nova provokacija“.

Reagujući na odluku Francuskih vlasti da povuku ambasadora u Rimu Kristijana Masea zbog „napada bez presedana iz Italije“, Salvini je izjavio da bi želeo da obnovi odnose sa Parizom, ali da Francuska mora prvo da se izjasni povodom tri „osnovna“ pitanja.

On je rekao da francuska policija mora da prestane da vraća migrante u Italiju i zaustavi sprovođenje iscrpnih graničnih provera koje usporavaju saobraćaj na granici. Pariz bi takođe morao da preda 15 italijanskih militantnih levičara koji se proteklih nekoliko decenija nalaze u Francuskoj u azilu.

(Tanjug)

Napišite komentar