U trendu

Satler: U Briselu niko ne razume zašto BiH jos nema SM

SARAJEVO – Novi šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Johan Satler, poručio je danas u Sarajevu da je EU najbolja ponuda za BiH, da će proširenja biti, ali i da u Briselu niko ne razume da je godinu dana potrebno da se formira Savet ministara BiH.

„Građani BiH žele članstvo jer je EU značajna sila za zaštitu ljudskih prava“, precizirao je Satler u svom prvom obraćanju novinarima, preneli su mediji u BiH.

Satler, koji je saopštio da je danas preuzeo dužnost šefa Delegacije EU u BiH, rekao je i da je Unija nepotpuna bez BiH i ovog regiona.

Govoreći o reformama, rekao je da su one neophodne, ali i da je retorika podela uvek prisutna u javnosti.

Ono što, kako kaže, očekuje od vlasti u BiH jeste da se izradi akcioni plan za implementaciju Mišljenja EU, te da su vladavina prava i pravosuđe osnovna pitanja.

Poručio je da je neprihvatljivo da sudski procesi traju u nedogled.

Satler je rekao da nije došao misleci da se stvari u BiH lako mogu promeniti, ali je, kaže, uveren da su promene moguće.

Podsetio je da je dolazio u BiH pre 20 godina, ali i da je, kako kaže, dosta vremena proveo u Albaniji, što smatra „dobrom podlogom“ za posao u BiH.

„Ovoj zemlji potrebno je puno više zajedništva i manje podela. Moramo izaći iz ovog začaranog kruga, mislim da se stvari mogu pokrenuti, ali nisam naivan. Prvo BiH sve ozbiljnije pristupaju pitanju članstva u EU. Mi od vas očekujemo pre svega uspostavljanje vlasti na svim nivoima“, rekao je.

Odgovarajući na mnogobrojna pitanja Satler je istakao da BiH nije kolonija i da odgovornost za formiranje vlasti je na domaćim liderima.

„Mi imamo nadzornu ulogu, ali ona nije dugoročno održiva. Vaše rukovodstvo je dužno da gradi zajedništvo, ali pomirenje nije na nivou na kojem je trebalo biti. Krivica je na mnogim stranama. Bez suočavanja s prošlošću teško možete krenuti prema budućosti“, rekao je Satler, te dodao da je za EU neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca.

Tvrdi i da EU ne gubi interes za BiH.

Rekao je da se krajem avgusta sastao sa zvaničnicima EU i da je od njih čuo da će proširenja biti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.