U trendu

Savet EU danas o primeni dogovorenog u dijalogu BG-PR

BRISEL – Ministri spoljnih poslova EU na današnjem sastanku u Briselu kao prvu tačku dnevnog reda imaće angažman i situaciju na Zapadnom Balkanu.

Ministri će se razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine, a dokument za raspravu je pripremila Spoljnopolitička služba EU (EEAS).

U dokumentu se navodi da poslednjih meseci „nije bilo napretka u dijalogu“, a da je ukupna atmosfera oko razgovora Beograda i Prištine „i dalje komplikovana“.

„Fokus mora da se vrati na primenu još neispunjenih obaveza iz dijaloga, mora da se popravi atmosfera kroz konkretne pozitivne poteze i da se radi na napretku ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, a time i na evropskoj budućosti Kosova i Srbije“, navodi se u papiru pripremljenom za ministarsku diskusiju.

Od zemlja članica traži se nastavak podrške EU posrednicima u dijalogu, Žosepu Borelju i Miroslavu Lajčaku, i na „visok nivou anažovanja sa Beogradom i Prištinom“.

Pored dijaloga Beograda i Prištine, ministri EU 27 će razgovarati o situaciji u BiH, za koju u Briselu ocenjuju da se trenutno nalazi u „najgoroj političkoj krizi od usvajanja Dejtona“.

U EEAS-u navode da se rešenje vidi u dijalogu i to prvenstveno unutar BiH, kao i da do sada u Brisel nije stigao niedan zvaničan predlog za eventualno podizanje sakcija u cilju rešavanja političke blokade u BiH.

Ministri spoljnih poslova na sastanku u Briselu razgovarće i o sankcijama protiv vlasti u Belorusiji, koje EU krivi za instrumantalizaciju migranata u cilju destabilizacije prilika na spoljim granicama Unije, kao i u graničnim zemljama članicama Poljskoj i Litvanije.

Ministri neće danas usvojiti nove restriktivne mere, ali će odobriti zakonski okvir za uvođenje petog paketa sankcija protiv zvaničnog Minska, ovoga puta protiv odgovorenih za migrantsku, humanitranu i geopolitičku krizu na spoljnim granicama EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.