U trendu

SBU: Zaplenjene proruske brošure u objektima Ukrajinske pravoslavne crkve

KIJEV – Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da su njeni agenti zaplenili proruske brošure u nekoliko objekata koje su u vlasništvu Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) Moskovskog patrijarhata.

„Bezbednosna služba je završila kontraobaveštajni rad u objektima UPC, u regionima Zakarpatje, Rovno i Žitomir. Prokremljovski štampani materijal pronađen je u skladištima na teritoriji tih eparhija“, naveo je SBU na svom Telegram kanalu.

Kako se navodi u izveštaju SBU, simboli zabranjene ukrajinske partije Opoziciona platforma – Za život pronađeni su u manastiru Svetog Nikolaja UPC-a, preneo je TAŠ.

„Na teritoriji Rovna i eparhije Ostrog agenti SBU su pronašli beloruske rublje i brošure na kojima se poziva na mirovni sporazum sa Rusijom. Identifikovani su pojedinci koji su održavali kontakt sa ruskim građanima i ti kontakti se sada istražuju“, dodaje SBU.

U petak je objavljeno da će ukrajinska vlada pripremiti zakon kojim se zabranjuju crkve povezane sa Rusijom, u skladu sa potezima koje predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra neophodnim kako bi se sprečila Moskva da „slabi Ukrajinu iznutra“. To bi, prema oceni TAŠ-a, u suštini značilo zabranu UPC-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar