U trendu

SE: Novinari u Evropi pod pritiskom,strah vodi u autocenzuru

Novinari u evropskim zemljama izloženi su u velikoj meri nezakonitom mešanju u posao, uključujući zastrašivanje, uznemiravanje, fizičke napade, ciljani nadzor i različite taktike prigušivanja kritičkih glasova, tema i slobode govora, pokazalo je najnovije istraživanje Saveta Evrope.

Posledica ovakvih okolnosti je strah koji neretko vodi ka autocenzuri, zaključuje se u istraživanju, koje je danas predstavljeno javnosti, a koje je obuhvatilo 940 novinara iz 47 zemalja članica Saveta Evrope i Belorusije.

Gotovo trećina novinara koji su učestvovali u istraživanju sprovedenom od aprila do jula 2016. godine prijavila je fizičke napade u prethodne tri godine, a najviše njih, 69 odsto, prijavilo je psihološko maltretiranje koje uključuje zastrašivanja, pretnje, klevete i ponižavanje, rezultati su istraživanja.

Na drugom mestu po učestalosti nezakonitog mešanja u novinarski posao je malteriranje u vidu elektronske komunikacije, gde je različite oblike pretnji i optužbi prijavilo 53 odsto ispitanih novinara.

Na trećem mestu je zastrašivanje koje preduzimaju razne interesne grupe (50 odsto), a zatim slede pretnje silom ( 46 odsto), zastrašivanje koje preduzimaju političke grupe (43 odsto), ciljani nadzor ( 39 odsto) i zastrašivanje koje primenjuje policija ( 35 odsto), navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Studija SE pod nazivom „Novinari pod pritiskom: Nezakoniti uticaj, strah i autocenzura“ pokazuje da su fizički napadi na novinare najčešeće prijavljivani u oblasti Južnog Kavkaza i Turske, ali da je takvih slučajeva bilo i u zemljam članica EU i drugim zemljama Evrope.

Više od trećine novinara prijavilo je da nije imalo pristup mehanizmu koji bi ih zaštitio od spoljnog uplitanja u njihov posao.

Ovakvo stanje rezultiralo je time da je čak 60 odsto ispitanih novinara prijavilo da se plaši psihičkog zlostavljnja, zastrašivanja preko elektronske komunikacije, zastrašivanja od strane pojedinaca, interesnih grupa, a fizičkog napada se pribojava čak 41 odsto novinara koji su učestvovali u istraživanju Saveta Evrope.

„Istraživanje pokazuje i visok nivo autocenzure među novinarima. Jedan od pet ispitanih novinara kaže da je pod pritiskom da svoje izveštavanje prilagodi željama poslodavaca. Njih 31 odsto kaže da je moralo da ublaži kontroverzne priče na kojima su radili, 23 odsto nije objavilo sve informacije, a 15 odsto je u potpunosti odustalo od izveštavanja

Istovremeno 36 odsto novinara kaže da ih je pritisak pod kojim rade naveo da se još odlučnije odupru cenzuri, bilo da ona dolazi spolja ili je autocenzura“, zaključuje se u studiji Saveta Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.