U trendu

Sednica SB UN o Kosovu 25. avgusta

Sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu biće održana 25. avgusta, navodi se na sajtu te svetske organizacije.

Na sednici će biti razmatran poslednji, tromesečni izveštaj UNMIK-a o stanju na Kosovu od 16. aprila do 15. jula, koji je objavljen prošle sedmice.

Generalni sekretar Ban Ki Mun je u izveštaju, izmedju ostalog, izrazio zabrinutost stagnacijom procesa integracije, ali i krizom u kosovskim institucijama nastalom zbog procesa demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Ban Ki Mun je pozvao lidere u Beogradu i Prištini da nastave dijalog o normalizaciji odnosa, ali i da pokažu spremnost na kompromis da bi obezbedili brži završetak tog procesa u korist gradjana.

Takodje, izrazio je nezadovoljstvo što Beograd i Priština krive jedni druge zbog izostanka rezultata.

Generalni sekretar UN je u izveštaju naveo i da su gradjani severnog Kosova nezadovoljni političkom, ekonomskom i bezbednosnom situacijom i da medju njima vlada nepoverenje u političke institucije i procedure, uz nezadovoljstvo dijalogom o normalizaciji i ulogom EU.

Tokom ta tri meseca, naveo je, na Kosovu je zabeleženo 86 incidenata na članovima manjinskih zajednica, i da većinu žrtava i dalje čine Srbi.

Ponovio je i da bezbedan i održiv povratak izbeglica i interno raseljenih osoba treba vratiti u fokus lidera svih strana i da bi prava onih koji žele da se vrate na ognjišta trebalo zadovoljiti, bez čega će, upozorava, izgledi za trajno pomirenje ostati mutni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.