U trendu

Sever Meksika drugi dan zaredom bez druje

MEKSIKO SITI – Severni Meksiko je danas drugi dan zaredom bez struje, nakon što je hladno vreme zaledilo cevovode i usporilo isporuke prirodnog gasa iz Teksasa, gde je takođe više od dva miliona ljudi ostalo bez svetla i grejanja.

Prekidi električne energije zahvatili su oblasti Čivava, Koavila, Tamaulipas i Nuevo Leon, meksičke države koje se graniče sa Teksasom, prema nacionalnom operateru električne mreže CENACE, prenosi Rojters.

Mnoge države pogođene problemima električne energije imaju snažno industrijsko prisustvo, od velike potrošačke proizvodnje do naftnih kompanija. Lobi za proizvodnju INDEKS rekao je da je 2.600 preduzeća pogođeno gubicima od 200 miliona dolara po satu.

Oko 4,7 miliona korisnika na severu Meksika juče je ostalo bez struje, a situacija se danas popravila za oko 80 odsto korisnika, rekao je meksički predsednik Andres Maneul Lopes Obrador, iako je CENACE tražio od korisnika da smanje potrošnju energije zbog nedostatka goriva.

Meksiko uvozi velike količine prirodnog gasa iz Sjedinjenih Država usled rastućeg deficita u sopstvenoj proizvodnji. Iako su troškovi Meksika tradicionalno niski na severnoameričkom tržištu gasa, poslednjih dana su porasli zbog problema povezanih sa vremenom.

Meksiko nema infrastrukturu za skladištenje prirodnog gasa, što ga je učinilo ranjivim na rezove u snabdevanju ili vanredne situacije poput teksaškog zahlađenja, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.