Severna Koreja priprema novu nuklearnu probu?

Povećana aktivnost u oblasti za nuklearne probe, tačnije u tri od četiri tunela, ukazuje na mogućnost da se Severna Koreja priprema za novu probu, pokazala je danas objavljena analiza nedavnih satelitskih snimaka.

Foto: Beta

Foto: Beta

To je pokrenulo spekulacije da bi šesta proba mogla da bude izvedena uoči obeležavanja 71 godine osnivanja vladajuće Radničke partije, što je u ponedeljak.

Američko-korejski institut Univerziteta Džon Hopkins navodi da satelitski snimci od 1. oktobra pokazuju aktivnost u postrojenju Punđije, na severoistoku Severne Koreje, preno je sajt „38 North“.

Agencija AFP podseća da su i prethodne probe izvršene na neke važne datume, kao što je to bilo 9. septembra na godišnjicu osnivanja Severne Koreje.

Južnokorejska agencija Jonap je prenela izjavu neimenovanog zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova u Seulu koji ne odbacuje mogućnost da će Pjongjang sledeće nedelje izvršiti novu nuklearnu probu.

„Verujemo da je Severna Koreja spremna da sprovede nuklearnu probu i samo joj je potrebna politička odlučnost“, rekao je taj zvaničnik.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar