U trendu

Si: Zemlje BRIKS-a treba da se suprotstave protekcionizmu

Predsednik Kine Si Djinping pozvao je danas, pred početak samita BIRKS-a, najveće ekonomije u razvoju da se suprotstave protekcionizmu, dodajući da će Kina nastaviti da investira širom sveta i da želi strane investicije u svojoj zemlji.

Ocenivši da su protekcionizam i okrenutost prema sebi u porastu, Si je rekao da „samo otvorenost daje napredak“ i da „samo inkluzivnost podržava takav napredak“.

Si se danas obratio poslovnim predstavnicima zemalja grupe BRIKS-a, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, uoči početka samita lidera tih zemalja u kineskom gradu Sjamenu, koji se održava u vreme pojačanog pritiska SAD i Evrope na Peking da smanji tržištne barijere.

To je deveti samit BRIKS-a, grupe koja se okupila pre oko 10 godina u cilju uspostavljanja alternativnog svetskog poretka kojim ne dominiraju zemlje Zapada.

Kina je dugo optuživana za nepravedne barijere za strane komapnije, ali Si je postao predsednik koji se zalaže za globalizaciju u trenutku kada raste protekcionizam u zapadnim zemljama, uključujući SAD.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    BRIKS funkcionalno ne postoji ali g. Si nije obavešten.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike