U trendu

Sirija: Rekonstruisan oltar u Palmiri koji je uništila ID

DAMASK – Muzej u Damasku danas je otkrio repliku dela oltara koju su ekstremisti Islamske države uništili u drevnom sirijskom gradu Palmiri.

Hram Bela u Palmiri star 2.000 godina bio je jedan od najvažnijih istorijskih spomenika u Siriji, koji je preživeo mirijadu civilizacija sve do sukoba u toj zemlji koji je počeo 2011. godine.

Islamska država zauzela je Palmiru u maju 2015. i razorila mnoge od drevnih struktura i objekata, a neke opljačkala da bi finansirala svoje operacije, prenosi Rojters.

U hramu je u oktobru 2015. godine uništen deo kamenog oltara, ali je italijanski tim uspeo da ga ponovo izgradi koristeći 3D tehnologiju i kamenorezačke radove.

„Novi oltar identičan je originalu u svim detaljima, jer je 3D tehnologija veoma razvijena“, izjavio je Mamun Abdul Karim, bivši šef odeljenja za antikvitete sirijske vlade, ali je dodao da za original ne postoji zamena.

Novi oltar je četiri metara dug i izgrađen u kombinaciji plastike i uglačanog kamena, rekla je Francis Pinok sa univerziteta Sapienca u Rimu, vođa naučnog tima koji je radio na rekonstrukciji.

Ona je rekla je da je predlog da se napravi replika bio emocionalni odgovor na uništavanje oltara, ali i svojevrsni eksperiment da se utvrdi da li je naučno moguće rekonstruisati ono što je bilo izgubljeno.

Abdul Karim je pozvao međunarodnu zajednicu da učini isti napor da se obnovi Palmira koji ulaže u rekonstrukciju katedrale Notr Dam u Parizu, oštećene u požaru prošle nedelje.

„To je međunarodna odgovornost“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar