U trendu

Sirijska vojska obnovila napade na Dumu, najmanje 36 mrtvih

Sirijska vojska započela je danas kopnenu ofanzivu na pobunjenički grad Dumu, praćenu vazdušnim udarima u kojima je poginulo najmanje 36 osoba, pošto su sukobi posle 10 dana obnovljeni zbog neslaganja oko evakuacije opozicionih boraca.

Avioni su predveče intenzivno bombardovali Dumu u kojoj žive desetine hiljada ljudi, a medju mrtvima, prema navodima sirijske državne televizije i opozicionih aktivista, ima žena i dece, prenosi Asošiejted pres.

Na snimcima se iznad različitih delova grada vidi gust dim i veliki oblaci prašine.

Duma je najveći grad u oblasti Istočna Guta i uporište pobunjeničke frakcije Džaiš al-islam (Armija islama) koju podržava Saudijska Arabija. Duma je jedini deo Istočne Gute koji vladine snage nisu zauzele u snažnoj ofanzivi tokom februara i marta.

Nasilje u i oko Dume obnovljeno je danas posle podne pošto je Džaiš al-islam postavio nove uslove u okviru sporazuma o evakuaciji, prema kojem su stotine boraca i civila otišle ove nedelje iz te oblasti.

Intenzivno bombardovanje moglo bi da znači pritisak na pobunjenike da evakuišu grad, pošto mnogi strahuju da bi broj mrtvih mogao da bude velik ako dodje do kopnene bitke za grad.

U Dumi se nalaze hiljade dobro naoružanih boraca frakcije Džaiš al-islam.

Pre obnove sukoba, helikopteri su tokom dana bacali na Dumu letke kojima su pobunjenici pozivani da ili napuste grad i odu u Džarablus na severu zemlje, ili da predaju oružje i dobiju amnestiju, uz garancije vlada Rusije i Sirije da mladići neće biti regrutovani u vojsku u narednih šest do 10 meseci.

Gradjani su lecima pozivani da ostanu u gradu, uz navode da će njihovu bezbednost garantovati ruska vojna policija razmeštena oko Dume.

Opozicioni sirijski aktivisti i državna televizija navode da medju borcima frakcije Džaiš al-islam postoji podela na umerene koji žele da napuste Dumu i na pristalice tvrdje linije koji žele da se bore. Zvaničnik te pobunjeničke frakcije negirao je da postoje podele.

Nasilje je obnovljeno posle gotovo dve nedelje primirja u Dumi, sklopljenog pošto su Rusija i Džaiš al-islam postigli dogovor o evakuaciji u pobunjeničke regione na severu Sirije.

Stotine opozicionih boraca i njihovih rodjaka otišlo je iz Dume ove nedelje ka severnim oblastima pod kontrolom sirijske opozicije koja ima podršku Turske.

Evakuacije su obustavljene juče, a sirijska televizija je javila da je Džaiš al-islam odbio da oslobodi brojne pristalice sirijske vlade koje drže godinama. Ima navoda da Džaiš al-islam želi da ispregovara novi sporazum, nezadovoljan ponašanjem turskih vojnika na severu Sirije.

(Beta)

1 komentar
  1. Sasha

    Puna podrska Sirijskoj Vojsci u borbi protiv sluga belosvetske judeomasonerije

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike