U trendu

Sistem raketne odbrane THAAD uskoro operativan, štit i na Havajima?

Vrhovni komandat SAD u azijsko-pacifičkom regionu, admiral Hari Haris, najavio je danas da bi američki sistem raketne odbrane THAAD, koji se postavlja u Južnoj Koreji kao odgovor na eventualni napad Severne Koreje, trebalo da bude operativan u narednim danima.

Haris je u Kongresu poručio da bi SAD trebalo da razmisle o postavljanju dodatnih kapaciteta raketne odbrane na Havajima.

On je upozorio da će promena u delovanju SAD uslediti kada severnokorejski lider Kim Džong Un bude imao vojne kapacitete da ispuni svoje pretnje prema SAD.

Prema rečima američkog admirala, SAD žele da urazume severnokorejskog lidera, a ne da ga „bace na kolena“.

Američki admiral je izrazio uverenje da bi SAD mogle da pobede u eventualnom raketnom napadu Severne Koreje na grupu američkih nosača aviona, prenosi Rojters.

On je, ipak, poručio jednom kogresmenu da ne deli njegovo uverenje da Severna Koreja neće pokušati da napadne SAD, kada za to bude sposobna.

Kina je ranije danas saopštila da je Vašingtonu i Seulu prenela ozbiljnu zabrinutost nakon što je vojska SAD počela da prebacuje delove sistema antiraketne odbrane THAAD radi raspoređivanja u Južnoj Koreji, zatraživši njegovo povlačenje.

Seul i Vašington tvrde da je svrha THAAD isključivo odbrana protiv raketa Severne Koreje.

Kina, međutim, izražava zabrinutost da bi snažan radar tog sistema mogao da prodre i na njenu teritoriju i ugrozi bezbednost zemlje, navodi Rojters.

Prethodno je agencija Jonhap objavila da je američka vojska dovezla na lokaciju u Južnoj Koreji, na kojoj treba da bude postavljen sistem antiraketne odbrane THAAD, šest kamionskih prikolica u kojima se nalazi radarska i druga oprema, zbog čega su izbili sukobi policije i lokalnog stanovništva.

Rojters THAAD naziva kontroverznim sistemom i navodi da se njegovo postavljanje dešava u trenutku visokih tenzija vezanih za raketni i nuklearni program Severne Koreje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar