U trendu

Skinuta zastava Srbije na hrvatskom festivalu filma u Pozegi

ZAGREB – Zastava Srbije skinuta je sa jarbola na Trgu svetog Trojstva u hrvatskom gradu Požega, koja se nalazila među zastavama drugih zemalja tokom održavanja 30. jubilanog festivala jednominutnog filma.

Lokalni portal požeški.hr objavio je video zapis skidanja zastave Srbije, uz komentar da je to učinio mladić koji je u Domovinskom ratu izgubio bliskog člana porodice.

Navodi i da je meštanima zasmetala zastava Srbije koju su danima morali da gledaju dok piju kafu, što je kod njih, kako se navodi, „izazvalo snažan revolt budući da je Požega i Požeština izgubila brojne sinove i očeve u agresiji 1991. godine“.

Portparol Policijske uprave požeško-slavonske Siniša Jelić za Hinu je rekao da policija postupa po dojavi o skidanju zastave, koju su dobili juče popodne.

Festival je inače sinoć završen, a otvoren je 22. jula.

Zamenik županice Požeško-slavonske županije iz reda srpske manjine Nikola Ivanović saopštio je da je zastava Srbije skinuta sa jarbola iz špalira zastava učesnika ovog međunarodnog hrvatskog festivala i osudio taj čin.

„Kao zamenik županice Požeško-slavonske županije, izabran ispred srpske nacionalne manjine i u ime Vijeća srpske nacionalne Požeško-slavonske županije, najoštrije osuđujem neprimereni vandalski čin uklanjanja zastave Republike Srbije s Trga Svetog Trojstva u Požegi“, saopštio je Ivanović, preneo je hrvatski portal Index.

On je pozvao pravosuđe i policiju da postupe na odgovarajući način kako se takvi i slični slučajevi ne bi ponavljali.

„Isto tako, podržavam razvoj najboljih mogućih odnosa između dveju država u cilju nastavka privredne, kulturne, sportske i svake druge suradnje“, naveo je Ivanović, koji se nada da taj vandalski čin pojedinca neće ugroziti napore srpske zajednice u Požeško-slavonskoj županiji pri razvoju svojih aktivnosti, institucionalnom razvoju i nastavku razvoja najboljih mogućih odnosa s većinskim narodom.

Na festivalu je učestvovalo 60 filmova čiji su autori iz više zemalja širom sveta, a dva ostvarenja su iz Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.