najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Slavne ličnosti potpisale peticiju za oslobadjanje Asanža

Oko 500 slavnih ličnosti i organizacija medju kojima su režiser Oliver Stoun, kineski disident, umetnik Aj Vejvej, potpisalli su peticiju u kojoj se pozivaju London i Stokholm da vrate slobodu kretanja osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu.

Peticija koju je danas objavio Vikiliks poziva britansku i švedsku vladu da poštuju preporuke panela UN koji je početkom februara zatražio oslobadjanje Australijanca, ocenivši da se radi o „arbitrarnom zadržavanju“.

„Pozivamo Švedsku i Veliku Britaniju da poštuju obavezujuću prirodu konvencija o ljudskim pravima na kojima je ova odluka zasnovana“ i da vrate Džulijanu Asanžu „slobodu kretanja“, pišu potpisnici ovog teksta.

Medju njima su britanska kreatorka Vivijen Vestvud, ekolog i evroposlanica Eva Džoli, ali takodje španska radikalna levičarska partija Podemos, francuski sociolog Edgar Moren, bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis, kao i iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Širin Ebadi.

Asanž se već tri godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto je Švedska tražila njegovo izručenje zbog navodnih seksualnih napada.

Švedske vlasti žele da ispitaju Asanža zbog navodnog seksualnog napada 2010. godine u toj zemlji. Asanž negira optužbe, a u junu 2012. godine je tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Asanž veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Radna grupa UN  saopštila je 5. februara da Velika Britanija i Švedska drže osnivača Vikiliksa u „arbitrarnom pritvoru“ od decembra 2010. i da treba da bude oslobodjen, kao i da ima pravo na odštetu.

Švedske i britanske vlasti odbacile su preporuku panela UN, tvrdeći da nisu proizvoljno pritvorile Asanža i da se on dobrovoljno nalazi u ekvadorskoj ambasadi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike