U trendu

Španski sud odbacio zahtev Žunkerasa da napusti zatvor

MADRID – Španski Vrhovni sud odbacio je danas zahtev bivšeg regionalnog potpredsednika katalonske vlade Oriola Žunkerasa da napusti zatvor kako bi mogao da postane član Evropskog parlamenta pošto je izabran na izborima prošlog meseca.

Sud je saopštio da Žunkerasu neće biti dozvoljeno da prisustvuje sednici u ponedeljak u španskom parlamentu, gde će izabrani kandidati za Evropski parlament morati da se zakunu da će se pridržavati španskog ustava, preneo je AP.
Španske vlasti saopštile su sinoć da dvojica katalonskih lidera koji su izabrani za poslanike na nedavno održanim izborima za Evropski parlament, bivši katalonski lider Karles Pudždemon i njegov saradnik Toni Komin, rizikuju hapšenje povratkom u Španiju kako bi podigli svoje službene akreditive, ako žele da budu evropski poslanici.

Španski izborni odbor odlučio je u četvrtak da svi izabrani kandidati iz Španije moraju u ponedeljak u 12 sati da se pojave u španskom parlamentu kako bi se zakleli na lojalnost španskom Ustavu, kako nalaže izborni zakon.

Ukoliko to ne učine, navodi se, njihova mesta će biti upražnjena.

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon i njegov saradnik Toni Komin traže se u Španiji pošto su pobegli u Belgiju nakon neuspelog pokušaja Katalonije da se otcepi od Španije.

Njih dvojica su, zajedno sa Žunkerasom koji se nalazi u zatvoru u Madridu, izabrani na majskim izborima za poslanike u Evropskom parlamentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.