Šta se zna o skrivenoj bazi S. Koreje za nuklearne testove?

Severna Koreja, koja je u nedelju detonirala hidrogensku bombu, jedna je od najizolovanih zemalja, a pojedine lokacije potpuno su van dometa strancima.

Najzanimljivija lokacija u Severnoj Koreji, barem nakon što je postalo jasno da režim Kim Džong-una nema nameru da prestane sa nuklearnim testiranjima kako bi se domogao nuklearne bojeve glave koju može da montira na interkontinentalni balistički projektil (ICBM) i tako dosegnuti tlo kontinentalnog SAD-a, zove se Pungeri.

Kako javlja BBC, radi se o lokaciji na kojoj je severnokorejski režim od 2006. godine sproveo šest nuklearnih testova, uključujući i ovaj poslednji pri kojem su detonirali hidrogensku bombu, najrazornije oružje na svetu.

Snaga poslednje detonacije je, inače, procenjena na 50-ak kilotona, što je oko tri puta više od bombe koja je bačena na Hirošimu 1945. godine, prenosi Index.hr.

Pungeri se nalazi na severoistoku zemlje na planinskom terenu. BBC navodi da se radi o lokaciji na kojoj je smešten glavni pogon severnokorejskog nuklearnog programa i jedina aktivna lokacija za nuklearna testiranja na svetu.

Većina poznatog o ovoj tajnovitoj lokaciji bazira se na satelitskim snimcima i praćenju premeštanja opreme na tom području.

Sami nuklearni testovi izvode se u sistemu tunela iskopanih pod planinom Mantap, nedaleko od Pungerija, prenosi .

Obaveštajne agencije koje prate Severnu Koreju detaljno prate iskopavanje materijala, pred gore spomenutim tunelima, kako bi pokušali da zaključe priprema li Kim Džong Un nove nuklearne testove.

Uoči poslednjeg nuklearnog testiranja, u kojem je detonirana hidrogenska bomba, satelitski snimci napravljeni u avgustu prikazivali su da je pogon bio u stanju pripravnosti, što implicira pripreme za nuklearnu detonaciju, prenosi B92.

Ranije ove godine satelitski snimci su otkrili nove radove na kopanju tunela, a pred jedan od tunela postavljen je neidentifikovani komad opreme.

Eksperimentalne eksplozivne naprave, piše BBC, smeštaju se duboko u tunele, na sam njihov kraj. Tunel se potom zatrpa zemljom kako bi se sprečilo „curenje“ radijacije, a potom se bomba detonira.

O gradovima i mestima u blizini lokacije Pungirija zna se vrlo malo, ali se zato nešto više zna o kineskim mestima nedaleko od granice sa Severnom Korejom.

Konkretno, poznato je da je u nekoliko gradova uz granicu sa Severnom Korejom prijavljeno podrhtavanje tla u trenutku izvođenja nuklearnih testiranja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike