najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Štajnmajer: Još 2-3 pitanja do dogovora SAD i Rusije o Siriji

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer tvrdi da su SAD i Rusija postigle napredak u pregovorima o sporazumu o prekidu vatre u Siriji.

Rojters prenosi da je Štajnmajer to danas rekao na konferenciji koju je organizovala Fondacija Fridrih Ebert, dodavši da se nada da će preostale razlike moći da budu prevaziđene narednih dana i da su ostala još dva do tri koja treba rešiti.

Prema Štajnmajeru, sporazum o kojem se razgovara trebalo bi da zaustavi borbe u Siriji na sedam do deset dana.

Državni sekretar SAD Džon Keri i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nastavili su danas u Ženevi pregovore o planu za primirje u Siriji, a američki zvaničnici tvrde da veruju da je dogovor i dalje moguć, ali i upozoravaju da razgovori ne mogu da traju unedogled.

Rojters je preneo navode neimenovanih visokih zvaničnika Stejt departmenta, koji su novinare izveštavali o tom pitanju tokom Kerijevog leta ka Švajacarskoj, gde se pregovori održavaju.

Prema mišljenju pomenutih američkih zvaničnika, danas su manje šanse za konačno rešenje, iako su naveli da se poslednjih nedelja beleži „stalni napredak“.

Jedan od ovih zvaničnika tvrdi da su pitanja koje i dalje treba rešiti „veoma tehnička i komplikovana“.

Rojters navodi da su SAD i Rusija podržavale suprotne strane u građanskom ratu u Siriji koji traje pet i po godina, i za koji, po ovoj agenciji, nema mnogo znakova da bi mogao da bude okončan.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike