U trendu

Stardžon: Mej želi čvrst Bregzit, ustanimo za Škotsku

Škotska premijerka Nikola Stardžon izjavila je danas da britanska premijerka Tereza Mej vanrednim izborima pokušava da prisili Ujedinjeno Kraljevstvo na „čvrst Bregzit“, ali da ta odluka predstavlja veliku, politički pogrešnu procenu po pitanju Škotske.

„Konzervativci vide šansu da pomere Ujedinjeno Kraljevstvo udesno, nametnu čvrst Bregzit i veće rezove“, napisala je Stardžon na svom Tviter nalogu.

„Ustanimo za Škotsku“, navela je Štardžon, čija partija traži nezavisnost Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Rojters.

Ona je dodala da Škotska mora da se zaštiti od konzervativaca koji pokušavaju da preuzmu kontrolu nad vladom narednih godina.

Prema njenim rečima, prevremni parlamentarni izbori pomoćiće da se odredi budući pravac kojim će ići Škotska.

„Ovi izbori biće izbori o tome kakva država želimo da bude Škotska i ko odlučuje o njenoj budućnosti“, rekla je Stardžon novinarima.

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je ranije danas da će tražiti raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u junu, navodeći da vlada ima pravi plan za pregovore o Bregzitu sa EU, ali da je za to neophodno političko jedinstvo u Londonu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.