U trendu

Stejt Department objavio godišnji izveštaj o trgovini ljudima u svetu

Tajland i Rusija ne čine dovoljno u borbi protiv trgovine ljudima, Malezija je postigla značajan napredak, a većina evropskih zemalja, SAD i Australija posvećene su borbi protiv te vrste kriminala, saopštio je danas u Vašingotnu Stejt department.

U godišnjem izveštaju o trgovini ljudima, Stejt department navodi da evropske zemlje, SAD, Australija, Izrael, Tajvan, Čile i Jermenija u potpunosti poštuju međunarodne norme u borbi protiv te vrste kriminala, odnosno da su u prvoj kategoriji klasifikacije u koju ulazi 188 zemalja.

Kuba, s kojom su SAD nedavno ponovo uspostavile diplomatske odnose, i Kina su ove godine napredovale i sada su u drugoj kategoriji – medju zemljama koje su „pod nadzorom“.

U kategoriji tri su zemlje za koje je ocenjeno da ne poštuju međunarodne norme i ne čine dovoljno u borbi protiv trgovine ljudima. Medju njima je Rusija od 2013. godine, što je i tada izazvalo nezadovoljstvo Moskve.

Malezija je, ocenjuje Stejt department, mnogo učinila u procesu iskorenjivanja „modernog ropstva“. Na tu zemlju, kao i na Tajland obraća se posebna pažnja, pošto kroz njih prolaze imigranti iz Mjanmara, koji pripadaju muslimanskoj manjini Rohindža.

Malezija je napredovala za jedno mesto u novom izveštaju Stejt departmenta, što je izazvalo bes organizacija za zaštitu ljudskih prava, koje navode da je takva ocena u vezi sa pregovorima SAD i azijsko-pacifičkih zemalja o slobodnom protoku robe.

Ipak, navodi se u izveštaju Stejt departmenta, Malezija je i dalje tranzitna zemlja za imigrante, medju kojima su neretko deca i žene žrtve prinudnog rada i seksualnog iskorišćavanja.

Većina zemalja koje se loše kotiraju u izveštaju Stejt deparmenta, medju kojima su Iran, Venecuela, Alžir, Sirija, Libija, Jemen, Severna Koreja i Zimbabve, su i prethodnih godina bile na dnu liste klasifikacije zemalja u borbi protiv trgovine ljudima.

Po podacima Međunarodne organizacije rada, od trgovine ljudima godišnje se zaradi 150 milijardi dolara, od čega 99 milijardi od prostitucije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.