U trendu

Stručnjaci: Iran bi mogao da izvrši sajber napade na SAD

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države pripremaju se za sajber napade koje bi Iran mogao da izvede u znak odmazde zbog sankcija, koje je toj zemlji ove nedelje ponovo uveo američki predsednik Donald Tramp, upozoravaju stručnjaci za sajber bezbednost i obaveštajne poslove.

Od maja ove godine, kada je Tramp povukao SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, beleži se sve veća zabrinutost zbog mogućih sajber napada iz Irana, navodi AP.

Iran negira da koristi svoje kapacitete u ofanzivne svrhe i optužuje SAD za napade na Iran, prenosi AP.

Međutim, kompanija za sajber bezbednost Rikorded Fjučr (Recorded Future) navodi da je zabeležila porast u broju neformalnih razgovora u vezi sa pretećim aktivnostima Irana u proteklih nekoliko nedelja.

Bivši menadžer za pitanja Irana u Kancelariji direktora američke obavešstajne službe Norm Rul rekao je da misli da postoji dobra šansa da će se Iran osvetiti u sajber prostoru.

Prvi set američkih sankcija prema Iranu, koje su bile ublažene nakon postizanja nuklearnog sporazuma sa Teheranom, stupio je juče na snagu i one se odnose na finansijske transakcije u dolarima, iransku automobilsku industriju, kao i kupovinu komercijalnih aviona i metala, uključujući zlato.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike