U trendu

Sve zategnutije: „NATO uz Veliku Britaniju u slučaju Skripalj“

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Alijansa stoji uz Britaniju u vreme diplomatskih napetosti s Rusijom zbog trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj.

„Svih 29 NATO saveznika stoje ujedinjeno. Stojimo u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom. Britanija nije sama“, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s šefom britanske diplomatije Borisom Džonsonom u sedištu NATO.

Britanija je optužila Rusiju da stoji iza napada na Skirpalja i njegovu kćerku Juliju, koji se dogodio 4. marta u Solsberiju, a u kojem je, kako tvrdi, korišćen nervni agens „novičok“.

Skripalj i njegova ćerka su u kritičnom stanju posle napada, a Moskva je negirala bilo kakvu umešanost u napad, podseća AP.

Stoltenberg je rekao da je „dosadašnji odgovor Rusije pokazao jasno zanemarivanje međunarodnog mira i bezbednosti“.

On je pozvao Rusiju da obezbedi da se u potpinosti objavi program za razvoj „novičoka“.

Džonson je danas razgovarao o pokušaju ubistva Skirpalja i njegove kćerke Julije na sednici ministara spoljnih poslova EU i na sastanku s Stoltenbergom.

„Naši NATO saveznici su pokazali nepodeljenu podršku“, rekao je Džonson nakon sastanka, preneo je Rojters.

On je ranije istakao da je “ sve apsurdnije negiranje Rusije odgovornosti za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta“.

Ranije danas EU je osudila trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja.

U zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova EU, koje je Džonson u Briselu informisao o tom slučaju, navedeno je da su „životi mnogih građana dovedeni u opasnost tim bezobzirnim i nezakonitim činom“.

Kao navodi AP, evropski ministri nisu otvoreno Rusiju optužili za trovanje bivšeg špijuna, niti zapretili posledicama.

Oni su, međutim, pozvali Rusiju da se „hitno pozabavi“ britanskim zahtevom u vezi sa programom nervnog agensa „novičok“ i izrazili su „potpunu solidarnost“ sa vladom britanske premijerke Tereze Mej.

Britanska premijerka Tereza Mej i lideri EU treba da se sastanu u Briselu u četvrtak radi razgovora o napadu na Skripalja i njegovu kćerku Juliju, koji su i dalje u kritičnom stanju.

(Tanjug)

3 komentara
  1. Balkan

    Ja mislim da bi mi trebalo da prestanemo da izvozimo pecurke ludaje, ovo prevazila svu svetsku pamet.

  2. Anonimni

    Sve veca panika hvata NATO STRUCNJAKE ZA RATOVE.

  3. Anonimni

    sve veci strah i panika hvata NATO od rusije a ishod moze da bude katastrofalan tvrdnje natoa su se pokazale sarlatanske kao kod Iraka ,

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike