U trendu

Sve zategnutije: „NATO uz Veliku Britaniju u slučaju Skripalj“

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Alijansa stoji uz Britaniju u vreme diplomatskih napetosti s Rusijom zbog trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj.

„Svih 29 NATO saveznika stoje ujedinjeno. Stojimo u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom. Britanija nije sama“, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s šefom britanske diplomatije Borisom Džonsonom u sedištu NATO.

Britanija je optužila Rusiju da stoji iza napada na Skirpalja i njegovu kćerku Juliju, koji se dogodio 4. marta u Solsberiju, a u kojem je, kako tvrdi, korišćen nervni agens „novičok“.

Skripalj i njegova ćerka su u kritičnom stanju posle napada, a Moskva je negirala bilo kakvu umešanost u napad, podseća AP.

Stoltenberg je rekao da je „dosadašnji odgovor Rusije pokazao jasno zanemarivanje međunarodnog mira i bezbednosti“.

On je pozvao Rusiju da obezbedi da se u potpinosti objavi program za razvoj „novičoka“.

Džonson je danas razgovarao o pokušaju ubistva Skirpalja i njegove kćerke Julije na sednici ministara spoljnih poslova EU i na sastanku s Stoltenbergom.

„Naši NATO saveznici su pokazali nepodeljenu podršku“, rekao je Džonson nakon sastanka, preneo je Rojters.

On je ranije istakao da je “ sve apsurdnije negiranje Rusije odgovornosti za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta“.

Ranije danas EU je osudila trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja.

U zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova EU, koje je Džonson u Briselu informisao o tom slučaju, navedeno je da su „životi mnogih građana dovedeni u opasnost tim bezobzirnim i nezakonitim činom“.

Kao navodi AP, evropski ministri nisu otvoreno Rusiju optužili za trovanje bivšeg špijuna, niti zapretili posledicama.

Oni su, međutim, pozvali Rusiju da se „hitno pozabavi“ britanskim zahtevom u vezi sa programom nervnog agensa „novičok“ i izrazili su „potpunu solidarnost“ sa vladom britanske premijerke Tereze Mej.

Britanska premijerka Tereza Mej i lideri EU treba da se sastanu u Briselu u četvrtak radi razgovora o napadu na Skripalja i njegovu kćerku Juliju, koji su i dalje u kritičnom stanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)