U trendu

Svečano otvoren ventil i zvanično pušten gas kroz Turski tok

ISTANBUL – Spajanjem poslednje cevi i odvrtanjem ventila, predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, simbolično su i zvanično pustili u rad gasovod „Turski tok“.

Danas je u rad puštena deonica gasovoda od ruske Anape do turskog mesta Kijikej, cevima ispod Crnog mora.

Drugi krak gasovoda koji je namenjen snadbevanju ruskim gasom južne i jugoistočne Evrope je u izgradnji i ići će od turske granice, preko Bugarske kroz Srbiju do Mađarske.

Svečanom otvaranju u Istanbulu, pored Vučića i Borisova, prisustvovao je veliki broj zvaničnika.

Turski predsednik Erdogan je poručio da je „Turski tok“ pokazatelj dobre saradnje Turske i Rusije i istorijski energetski projekat u regionu, te da će zahvaljujući njemu milioni domova biti snabdeveni gasom.

Predsednik Rusije Putin je istakao da je saradnja Rusije i Turske na projektu gasovoda dobar primer saradnje dve zemlje u složenim međunarodnim odnosima i da je taj projekat značajan ne samo za te dve zemlje, već i za građane cele Evrope.

Rusija, inače, gradi Turski tok sa dva cevovoda, a ukupan kapacitet je oko 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak gasovoda je namenjen snabdevanju domaćeg tržišta Turske, a drugi za zemlje južne i jugoistočne Evrope, dok je kapacitet svakog kraka gasovoda po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Drugi krak gasovoda ide od Turske kroz Bugarsku preko Srbije, a zatim dalje do Mađarske, a u planu je da se nastavi prema Slovačkoj i Austriji.

Prve količine gasa iz Turskog toka poteći će kroz magistralni gasovod u Srbiji u drugoj polovini godine, najverovatnije u oktobru, kada počinje sledeća gasna sezona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.