Nobelova nagrada usred skandala

Švedska akademija, koja bira dobitnike Nobelove nagrade za književnost, priznala je da su u javnost unapred procurela imena nekih od ranijih dobitnika nagrade i obećala da će promeniti pravila, koja se odnose na njeno funkcionisanje.

Akademija, takođe, tvrdi da se u okviru te institucije nije znalo za navodno seksualno neprimereno ponašanje muškarca, koji je oženjen jednom od članica Akademije, što je izazvalo kontroverze.

Skandal je izbio kada je 18 žena javno optužilo poznatog fotografa Žana-Kloda Arnoa za seksualno neprimereno ponašanje u novembru prošle godine.

Arno, rođen u Francuskoj, oženjen je članicom Švedske akademije i pesnikinjom Katarinom Frosten, koja je nedavno podnela ostavku u Akademiji.

Tokom istrage o slučaju seksualno neprimerenog ponašanja, koje se povezuje s Arnoom, pojavile su se i tvrdnje da su identiteti ranijih dobitnika nagrade unapred otkriveni.

Švedski list Dagens Niheter je ranije preneo da je Arno vise puta otkrio poverljive informacije sa sastanaka Akademije, ali Akademija nije identifikovala ko je „izvor curenja“ informacija.

„Istraga pokazuje da je došlo do kršenja pravila poverljivosti Akademije u vezi s dodelom Nobelove nagrade za književnost“, navela je akademija u saopštenju.

Istragom je utvrđeno i „neprihvatljivo ponašanje u formi neželjene intimnosti“ jednog muškarca, dodaje akademija.

Akademija navodi da će istraga biti predata policiji.

Rojters navodi da advokat Arnoa, Bjorn Hurting, nije bio dostupan za komentar, ali da je ranije rekao za agenciju da njegov klijent negira sve optužbe za seksualno zlostavljanje, kao i one koje se odnose na procurela imena dobitnika.

Premijer Švedske Stefan Lofven, kralj Karl XVI Gustav i Nobelov odbor izrazili su ranije svoju zabrinutost.

Komitet broji 18 članova koji su postavljeni na tu dužnost doživotno i tehnički nije im dozvoljeno da napuste to mesto.

Godine 1989 su tri člana podnela ostavke jer je Akademija odbila da osudi iranskog ajatolaha Ruholaha Homeinija, koji je pozivao na ubistvo pisca Salmana Ruždija zbog „Satanskih stihova“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike