najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Svemoćni severnokorejci: Tvrde da su pronašli lek za smrtonosne viruse

Severna Koreja objavila je danas da je našla lek koji može da spreči i izleči bolesti kao što su MERS, ebola, SARS i Sidu.

Zemlja koja se drži vrlo zatvoreno nije za ovo dala nikakve dokaze i ta tvrdnja će najverovatnije biti prihvaćena sa velikim skepticizmom, navodi agencija AP i dodaje da je Severna Koreja poznatija po svom nuklearnom programu koga razvija uprkos kritikama iz sveta.

Zvanična severnokorejska novinska agencja KCNA (Korejska centralna novinsa agencia) javila je da su severnokorejski naučnici razvili lek Kumdang-2 od ginsenga i drugih sastojaka.

Severno Koreja se hvalila za isti lek tokom epidemije ptičjeg gripa 2006. i 2013. godine.

Ova objava data je dok se u suparničkoj Južnoj Koreji bore sa epidemijom Bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) u kojoj je umrlo oko dvadeset ljudi a preko 160 je inficirano prošlog meseca. Ne postoji vakcina za tu bolest.

MERS je otkriven 2012. i najčešće se od njega oboleva u Saudijskoj Arabiji. Pripada porodici koronavirusa poput obične prehlade i SARS-a i može izazvati groznicu, probleme s disanjem, upalu pluća i otkazivanje bubrega. Veruje se da je virus prvo prenesen s kamila, ali se može prenositi i preko ljudskih telesnih tečnosti.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike