najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

SZO: Virus Zika se eksplozivno širi

Virus Zika, koji prenose komarci, eksplozivno se širi, izjavila je danas šefica Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čan i za 1. februar sazvala hitan sastanak posvećen ovoj epidemiji.

Na tom sastanku će biti odlučeno da li da bude proglašena vanredna situacija na međunarodnom nivou, rekla je Čan na sastanku članica SZO danas u Ženevi, prenela je agencija AFP.

Šefica SZO je izjavila da, iako nema definitivnog dokaza da je virus Zika odgovoran za nagli rast broja slučajeva rađanja dece sa teškim oštećenjem mozga u Brazilu, “nivo opasnosti je izuzetno visok”.

Ona je dodala da postoji moguća veza između infekcije virusom Zika i Gijen-Bareovog sindroma, koji može da uzrokuje privremenu paralizu.

SZO je poslednji put sazvala međunarodnu vanrednu situaciju 2014. godine zbog epidemije ebole u zapadnoj Africi, tokom koje je od te bolesti preminulo više od 11.000 ljudi.

Virus Zika je otkriven 1947. godine, ali je decenijama uzrokovao samo blaže zdravstvene teškoće, ali je Čan istakla da je “situacija danas dramatično drugačija”.

Prema podacima Američkog centra za kontrolu bolesti, virus Zika je sada prisutan u više od 20 zemalja, uglavnom u centralnoj i Južnoj Americi.

Zasad ne postoji vakcina protiv ovog virusa, koji je srodan sa denga groznicom. Naučnici već godinama nastoje da proizvedu lek protiv denge, ali bez uspeha.

(Tanjug)

1 komentar
  1. batamrca

    Još jedna američka tvorevina za smanjivanje populacije na zemlji, samo izokola, poznata od tad i tad. Zašto onda nije bila opasna, već kad su je Ameri modifikovali – tad je postala strašna bolest.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike